Waarvoor stap jij je bed uit?

Nederlands English

Wellicht ga je naar school, of misschien pas je op de kleinkinderen. Misschien werk je thuis of carpool je met een collega. Of je naar buiten gaat of je blijft thuis, het maakt niet uit; je zult uit bed moeten stappen en dát doen we graag met het juiste been. Iedereen maakt het wel eens mee dat dat niet lukt. Pas wanneer dat regelmatig gebeurt treden gerelateerde effecten op in ons leven. Meestal verbonden met een ontevreden gevoel van nutteloosheid en onvervulde wensen. Voor degene die hier momenteel mee struggelen deel ik graag een aantal tips. Wetende dat iedereen deze gevoelens herkent, waaien met de tijd deze diepe dalen weer voorbij. Men heeft wel manieren om hiermee om te gaan en dat heeft veel te maken met gedisciplineerd lief zijn voor jezelf. Dit artikel gaat over motivatie en passie.

Geschatte leestijd: afhankelijk van hoe snel je leest.

Voorbij de basics

Je wilt het beste uit je dag halen en de dromen najagen voor een zo vervullend mogelijk bestaan. Het is belangrijk om te beginnen bij je basis, zeker wanneer je echt motivatie- en humeur problemen ervaart. Het gaat er ook om dat je de handvatten ontwikkeld die je helpen bij het ontdoen van dagelijks maatschappelijke stress. Geef jezelf en je lichaam een eerlijke kans door er zorgzaam mee om te gaan. Acht uur slaap per nacht, om te beginnen, helpt echt. Probeer ook van roken en andere drugs af te komen. Gezond eten bevordert een gezond humeur en hoe ver je hierin wilt gaan laat enkel zien hoe hoog je de lat zelf leggen wilt.

Voeding
Wanneer je het leven vergelijkt met een tuin kun je zeggen dat de meest voedzame vruchten groeien aan planten in de meest gezonde bodem. Die bodem dat ben jij. Jezelf voeden met aandacht, genade en zorg helpt bij het ontwikkelen van focus, creativiteit en buigzaamheid. Dat is Self Care en heeft direct resultaat op jouw ervaring van je eigen leven. Wat voeding betreft hebben de specifieke eigenschappen van jouw lichaam behoefte aan jouw specifieke dieet. Voor wie verder dan deze tips wil lezen over gezonde voeding, plaats ik hier een link naar ayurveda.nl. Lees daar over de drie dosha’s (basiskrachten) en doe een persoonlijkheidstest. Het geeft inzicht in welke voeding helpt bij het balanceren van je karakter.

Vraag jezelf af
We komen uit bed, nieuwsgierig naar wat de dag zal brengen, omdat het een nieuwe kans is om onze doelen te verwezenlijken. Maar ongeacht wat je die dag te doen staat, zal het ongetwijfeld te maken hebben met verantwoordelijkheden en prioriteiten. Je wilt een betekenisvol bestaan leven en daarom kunnen jouw dagtaken maar beter logisch en nuttig zijn voor je. Om een breder inzicht te krijgen in je interesses kun je jezelf de volgende vraag stellen: “Waarvoor stap ik ’s ochtends precies mijn bed uit?” Door jezelf dit af te vragen ontstaat een opening voor zelf-analyse op het gebied van jouw doelen, passie en hoop.

Ikigai

Jouw persoonlijke reden om ’s ochtends op te staan heeft een naam. In het concept is omschreven in het Japans als Ikigai (生き甲斐) en betekend letterlijk Het Leven Waard. Je reden om te leven bestaat uit vier gelijkwaardige onderdelen die elkaar overlappen. Door je dagindeling in te richten aan de hand van; waar je van houdt, waar je goed in bent, waarvoor je betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft, leg je de fundering voor een leven van overvloed en gevoel van vervulling. De volgende animatie is een weergave van het systeem. Neem even de tijd het te bestuderen. Het is een methode om te omschrijven (of onderzoeken) wat jouw drijfveer is.

Verder in het artikel staat ook een stilstaande afbeelding.

Natuurlijk is de invulling van dit diagram geheel persoonlijk en dus verschillend voor iedereen. Het benoemen van je interesses vergt wat analytisch zelfonderzoek en soul-searching. Ik wil wel benoemen dat we allemaal veel weten over wat we belangrijk vinden. Het is ook een voordeel dat we leven in een tijd waarin iedereen films heeft gezien, boeken heeft gelezen en muziek heeft geluisterd. We zijn enorm bewust van onze mogelijkheden en dat helpt enorm. Het destilleren van je motivaties, onjuiste overtuigingen uitfilteren om tot de kern te komen, dat lijkt toch altijd confronterend te blijven.

Ik heb onderzoek gedaan naar mijn sweet spot – dat wat voor mij is weggelegd om te gaan doen. Het bracht me dichter bij wáárom ik wil wat ik wil. Ik hoop door dit uit te schrijven in het publieke internet-web, het je helpt stil te staan bij jouw doelen. Ik heb wat passende nummers toegevoegd, dus wat leuke muziek is het minste dat je hieruit zult halen.

Lees lekker verder en stuur me gerust een e-mail met al je vragen, eigen ervaringen of gewoon om me te supporten. Het vraagt best veel van mijn om dit allemaal naar buiten te brengen. In ieder geval, dankjewel!

Self Care

Wie schrijft over de dingen waarvan je houdt, die wil dieper graven dan het ogenschijnlijk grote aanbod van Netflix. Nu ben ik niemand die hieruit een persoonlijk oordeel zou willen vellen. Uit een lijst met hobby’s zou ik ook wel een favoriet kunnen kiezen, maar blijven hangen op de focus buiten onszelf is nogal voor de hand liggend. Op zoek naar hartstocht weiger ik waarde te hechten aan externe dingen, omdat ik uiteindelijk altijd ben aangewezen op enkel het eeuwige gezelschap van mezelf. Een tuin aanleggen bijvoorbeeld, voor vrienden. Dat is wat ik echt leuk vindt om te doen, maar alsnog is dit iets buiten mezelf. Ik probeer aandacht te leggen op dat wat van binnen opleeft terwijl ik doe wat ik leuk vindt. Wat ontrafelt er in mij tijdens het tuinieren?

Waarvan ik hou is een bepaalde flow die me helpt opgaan in het moment. Het biedt mij een gevoel van vrijheid, om in tijdloosheid mezelf simultaan te verliezen als te vinden. In deze staat van zijn, zowel ontspannen als opgewekt, voel ik meer van mijn oorspronkelijke zelf. Om van geluk te spreken blijf ik graag in contact met die flow, de oorsprong van inspiratie. Zie het als een waterbron van waaruit een constante stroom de oevers doet overstromen. Deze stroom komt van binnen en bestaat uit jezelf. Ik ben mezelf door de waterstroom te bevorderen met een open houding, en het water puur te houden door middel van positiviteit.

Wat ik dus bedoel is dat ik het ook leuk vindt om te snowboarden. Of om te schilderen, of om wat met Photoshop te rommelen. Maar waar we allemaal van houden is om in dergelijke dingen onze vrijheid te vinden. Daarom wil ik stellig de volgende stelling voorstellen: Wat het ook is dat je leuk vindt, doe het herhaaldelijk om het creatief proces meester te worden. Gaandeweg zul je – zeker weten, anderen aanmoedigen Dan zul je je realiseren dat het je passie is geworden om anderen te inspireren.

Vertaalde lyrics (Engels) staan in de omschrijving (@Youtube).

Fair Share

De wereld, de maatschappij, je community of buurman kan van alles nodig hebben en whatever jij te bieden hebt kan daarin essentieel zijn. Dat gezegd hebbende, denk ik dat wat de wereld nodig heeft een flinke portie Fair Share is. In eerste instantie heb ik het dan niet over de grootschalige olie-industrie, mijnbouw, agro-industrie en visserij. Wat men nodig heeft is dat er bedachtzaam wordt omgegaan met hetgeen wat onuitputtelijk lijkt omdat, nu blijkt, dat zijn ze niet of nooit geweest.

Waarop ik wel doel zijn de subtiele dingen zoals de inzet van de ober die je drankje serveert, de volharding van zij die je afval komen ophalen, of het uithoudingsvermogen van de kassamedewerker die dezelfde kaascroissantjes scant zoals voor alle klanten voor én na jou. Wat iedereen soms nodig heeft is erkenning voor je werk. Een oprecht compliment (of een oogcontact) van herkenning van degene voor wie je werkt, geeft een gevoel van gezien worden. Mens tot mens, aanwezig.

Helemaal niemand heeft je iets moeten bewijzen om waardig genoeg te zijn voor je volle aandacht. Want eerlijk is eerlijk, alles is om te delen. Ook aandacht en respect. We realiseren ons dat we allemaal elkaars pad kruisen. Door een onvoorwaardelijke attitude aan te houden krijgen we af en toe de gelegenheid in elkaars schoenen te lopen. Het is juist deze aandacht dat voor iemand anders een groot verschil maakt. Dus op zoek naar de missie van het ultieme Ikigai, zeg ik Be the Gentle in Gentleman.

People Care

Wat ik als kind niet deed was vragen om hulp wanneer nodig. Slim? Waarschijnlijk niet. Op hele drukke plekken ben ik nooit graag geweest, maar ik was niet op de hoogte van het belang om je aan te sluiten bij een hechte community of sociaal netwerk. Eigenwaarde, normen en vaardigheden ontdekken is een eenzame weg geweest, in ieder geval tot ongeveer mijn zestiende. Sindsdien is het een langzaam maar zekere reis naar buiten geweest. Wat kun jij betekenen voor de wereld als je niet voelt dat je onderdeel van bent? Hoe kun je je talenten vinden, zonder iemand die je stimuleert het juiste te doen?

Wanneer je voelt dat er niemand is die je begrijpt, dan zal de zoektocht naar je eigenwaarde en trots snel een spirituele kant op gaan.

Authenticiteit
Ieder moment in solo-gezelschap praat je niet met anderen. Daardoor is er eigenlijk een hoop tijd om iedere hoek van je verveelde brein te leren kennen. Al tijden koester ik een innerlijke rebel die wijst naar een helder gedachtegoed. Vooral in stilte en altijd genadig. Zwemmen tegen de stroming van sociaal-maatschappelijke groepsdruk in, is vechten voor alles dat wat goed is. Jezelf aanmoedigen als niemand anders het voor je doet is een keuze waarvan alleen jijzelf het nut in kunt zien. Waar ik goed in ben is het behouden van authenticiteit terwijl ik spreek met een stem die de stilte niet verstoord.

Sympathie
Een groot deel van onze waardevolle tijd wordt geïnvesteerd in een beroep. Dus vooral dáár wil ik mijn persoonlijke vaardigheden toe kunnen passen. Hoewel rebellen in de gemiddelde werksfeer geen warm onthaal ontvangen, zijn het juist de geïnspireerde mensen die het nodig hebben om buiten de gevestigde regeltjes te kunnen werken. Veel banen lokken haast en spoed uit – testen je geduld door de druk van geld. Waarnaar ik vraag is werk dat me niet te overwerkt maakt om nog contact met anderen te kunnen maken. De innerlijke rebel neemt namelijk met minder geen genoegen meer.

Earth Care

Met enige regelmaat komt er iemand voorbij die zijn of haar rotzooi dumpt op je pad. Mensen met een zacht karakter lijken een magneet te zijn voor de gehaasten. De ironie van het leven is dat op een later moment wellicht de rollen zijn omgedraaid. Op die manier hebben we elkaar nodig. Het beste dat je kunt doen is jezelf blijven, maar wat te doen met andermans puinhoop? Natuurlijk bedoel ik zowel letterlijk (fysiek) als mentaal-emotioneel.

Emotioneel opschonen
Niet iedereen is geholpen door simpelweg hun wanorde op te lossen, omdat ze er zelf mee aan de slag moeten. Iemand die zijn problemen bij je neerploft als een aanhoudende klaagzang van roddels en gemopper is meestal niet op zoek naar verandering. Je kunt je afvragen of het je tijd waard is hierin te investeren. Bij iemand oprecht, iemand die je vertrouwd, kan echt geholpen zijn met karmische opschoning. Een luisterend oor en doorvragen tot de kern van het probleem is vaak wat erg behulpzaam is.

Letterlijk opruimen
Ook fysiek laten mensen afval achter op de plek waar ze toevallig staan. Een circulaire cradle-to-cradle cultuur betekend dat we efficiënt produceren, consumeren en hergebruiken met korte- en lange termijn visie. Lokale afvalverwerking heeft wat complexe issues maar simpele oplossingen. Er zijn gewoon een aantal mensen nodig die het willen doen. Ik kan me voorstellen dat dit is waarvoor ik betaald kan worden. Omdat ik toevallig een tuinierend type ben, is gebruik maken van de koolstofkringloop erg interessant.

Terug naar de basics
Okay dus om ’s ochtends met het juiste been uit bed te stappen willen we iets nuttigs doen. Maar eerst willen we gezond zijn. Vrij van haast en vrij van stress. Dat betekend vrij van voedsel dat met haast is geproduceerd. Zonder gifstoffen en gemodificeerd DNA groeit het voedsel als ons ware medicijn. Om te helpen mens en aarde te genezen is mijn roeping, door de kunst van biologische landbouw uit te oefenen.

Waarvoor stap ik ’s ochtends precies mijn bed uit?
Waarvoor ik uiteindelijk uit bed kom, is om de dingen te kunnen doen die mij compleet maken. Wanneer ik ’s avonds terug naar bed ga, zou ik op geen enkele andere manier mijn ware voldoening gevonden hebben.

Leuk om te lezen? Abonneer je op het blog en kom met me in contact.

Nog één liedje dan, van Paul Izak. Erg fijn & bedankt voor het lezen!

De Geest van het Land wordt bewaard in Gerechtigheid

%d bloggers liken dit: